Hybridmoln-strategi med Kubernetes

folder_openNyheter, Tech

Allt fler företag har börjat utforska de publika molntjänsterna som finns och står nu inför viktiga beslut över vilken leverantör man ska välja, eller ska man kanske stanna kvar i sitt lokala datacenter?

Det skiljer en del mellan olika leverantörer i pris, regioner som finns tillgängliga och vilka tjänster de erbjuder.

Om du har investerat mycket tid, pengar och energi i att bygga en tjänst så vill du kunna distribuera den utan att behöva binda dig till en viss molnleverantör eller vara fast i ditt lokala datacenter. 

Ofta jämförs kostnader för att köra sina tjänster i molnet direkt mot kostnader för att köra i sitt datacenter och det är inte en rättvis jämförelse. 

I ditt datacenter betalar du en elräkning, du betalar för hårdvaran du köpt och som måste uppgraderas och ersättas var 5:e år, fiber samt för personal som ska sätta upp och racka dessa servrar och underhålla de. 

I molnet må du förvisso betala för bandbredd, lagring och hårdvara men du sparar en hel del mantimmar och pengar på att låta molnleverantören sköta detta åt dig. 

Har du däremot regulatoriska krav på dig så kan det bli knepigare med molnet och vet du på förhand att dina tjänster inte behöver skala utan använder en statisk mängd kapacitet året runt så kanske det inte är värt att köra allt i molnet. 

För och nackdelar med molnet mot ett lokalt datacenter kan vi diskutera en annan gång för i detta inlägg tänkte jag att vi tittar på hur Kubernetes kan hjälpa dig att köra dina tjänster mellan olika molnleverantörer och på dina egna datacenter, en hybridsmolnstrategi.

Vi behöver inte låsa oss till en leverantör längre!

Kubernetes: Vad är det? 

Så vad är egentligen Kubernetes? Enligt Wikipedia är “Kubernetes en open source-container orkestreringssystem för att automatisera distribution, skalning och hantering av applikationer”.

För vissa människor kanske den definitionen inte räcker så för att förenkla det så kan man säga att Kubernetes är en plattform som tillsammans med en uppsättning komponenter hjälper dig att köra applikationer över en grupp av servrar och ser till så att dina tjänster kan hantera varierande trafik genom att skala upp och ner. Kubernetes hjälper dig också med  dag två operationer som uppgradering, övervakning och underhåll av ditt kluster och dina tjänster.

Tags: , , , , ,

Related Posts

Meny